Здоров’я

У МОЗ розповіли, чим маска краща за респіратор

Маска допомагає хворим не поширювати коронавірус, а МОЗ розглядає кожного як потенційного хворого, оскільки хвороба може бути не ще виявлена.

МОЗ рекомендує не відвідувати громадські місця без захисної маски. На цьому наполягає головний санлікар Віктор Ляшко на брифінгу.

«Щодо маскового режиму. Так, ми розуміємо, що маска не захищає людину, це не засіб індивідуального захисту. Водночас ми рекомендуємо і наполягаємо без маски не заходити в громадські заклади — магазини, аптеки та інші робочі місця. Тому що всіх вас ми розглядаємо як потенційних хворих. Коли є маска на обличчі, то виділення збудника, виділення біологічного матеріалу зменшується, і не досягає 1,5 метра, а може виділятися не більше ніж на 10-15 см… Тому маску ми рекомендуємо надягати саме з цією метою», — сказав Ляшко.

У свою чергу респіратори з клапанами видиху захищають тільки людину, але не виконують функцію захисту інших людей від потенційного хворого. Клапан видиху дозволяє досить швидко і якісно односпрямованим потоком виділятися великій кількості повітряного потоку, який може містити збудника інфекційної хвороби, наголосив Ляшко.