Політика

У МЗС відповіли на претензії Болгарії

Питання адміністративно-територіального устрою України відносяться виключно до компетенції української державної влади, заявили в МЗС.

У Міністерстві закордонних справ України заявили про рішучий протест у зв’язку із прийняттям урядом Болгарії декларації проти поділу Болградського району Одеської області. Про це в середу, 20 травня, повідомляє прес-служба МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що питання адміністративно-територіального устрою України відносяться виключно до компетенції української державної влади.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із прийняттям 20 травня 2020 року Народними зборами Республіки Болгарія декларації про адміністративно-територіальну реформу в Україні і захист прав та цілісності болгарської спільноти. Для нас абсолютно неприйнятні спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України», — йдеться в повідомленні.

Також в МЗС зазначили, що захист прав і свобод представників усіх нацменшин, зокрема болгарської, є одним із пріоритетів діяльності української влади і здійснюється відповідно до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин (1995 рік).

«Питання Болградського району буде вирішено відповідно до українського законодавства з урахуванням позиції місцевих жителів, в тому числі численної болгарської громади», — повідомили в міністерстві.

Як повідомлялося, 20 травня уряд Болгарії прийняв декларацію, в якій виступив проти поділу Болградського району Одеської області. Кабінет міністрів України планує адміністративну реформу, яка передбачає поділ Болградського району на п’ять громад, у яких етнічні болгари не будуть більшістю. На думку Софії, це вдарить по правах болгарської меншини. За неофіційними даними, в Болградському районі проживають 250-300 тис. етнічних болгар.

Нагадаємо, Кабміну дозволили формувати об’єднані громади. Відповідне рішення у квітні прийняла Верховна Рада.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net