Політика

У Німеччині звільнилося місце наступника Меркель

Крамп-Карренбауер відмовилася бути наступним канцлером Німеччини. Крім того, піде з поста голови правлячої партії.

Лідер правлячого в Німеччині Християнсько-демократичного союзу Аннегрет Крамп-Карренбауер не претендуватиме на пост канцлера і піде з поста глави партії. Про це повідомив журналістам офіційний представник ХДС, його цитує газета Welt.

Крамп-Карренбауер про це заявила на засіданні президії ХДС вранці в понеділок, 10 лютого. Рішення стало наслідком внутрішньополітичного скандалу в Тюрінгії.

За її словами, «частини ХДС не до кінця прояснили своє ставлення з Альтернативою для Німеччини і лівими». Сама Крамп-Карренбауер виступає категорично проти співпраці з правою Альтернативою і лівими.

У Тюрінгії, колишній східнонімецьій землі, представник Вільної демократичної партії Німеччини ВДП Томас Кеммерих був обраний на посаду прем’єр-міністра регіонального уряду за підтримки місцевих депутатів від правлячої консервативної партії ХДС (Християнсько-демократичний союз Німеччини) і правої Альтернативи для Німеччини.

ХДС і ВДП вважають для себе неприйнятним співробітництво з Альтернативою на федеральному рівні. На думку Крамп-Карренбауер, треба провести нові вибори в парламент Тюрінгії.

Дослідницький інститут Forsa провів у регіоні репрезентативне опитування, яке показало, що в разі нових виборів ХДС може розраховувати тільки на 12% голосів виборців, а ВДП взагалі може більше не потрапити в парламент, тому що за партію готові голосувати тепер лише 4% виборців. Основний відсоток голосів у разі нових виборів можуть отримати Ліві (37%) і Альтернатива для Німеччини (24%). З 2014 року і до останніх виборів парламентом Тюрінгії керував представник Лівих Бодо Рамелов.

Нагадаємо, 7 грудня минулого року Крамп-Карренбауер обрали новим головою Християнсько-демократичного союзу.

У липні стало відомо, що вона очолить Збройні сили Німеччини після відходу Урсули фон дер Ляйен на пост глави Єврокомісії.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net