Соціум

У Норвегії будуть безкоштовно надавати вакцину проти COVID-19

Уряд Норвегії безкоштовно надаватиме вакцину проти коронавірусу COVID-19 своїм громадянам. Це стане частиною національної програми вакцинації в країні, повідомляє Reuters.

Зазначено, що Норвегія, яка є частиною єдиного європейського ринку, але не є членом Євросоюзу, отримає доступ до вакцин, які ЄС набуде шляхом угод, укладених з фармацевтичними компаніями.

«Ми хочемо, щоб якомога більше осіб отримали можливість мати безпечну й ефективну вакцину. Ось чому вакцинація буде безкоштовною», — зазначила глава уряду Норвегії Ерна Солберґ.

Також наголошується, що Швеція, держава-член ЄС і сусід Норвегії, закупить більше вакцин, ніж потрібно, а потім продасть надлишок Норвегії.

«На сьогоднішній день ЄС уклав угоди з трьома різними виробниками вакцин і веде переговори про подібні угоди з кількома іншими виробниками. Норвегія охоплюється цими угодами шляхом угоди про перепродаж зі Швецією», — йдеться в повідомленні уряду Норвегії.

За останніми даними, у Норвегії виявлено 15 793 випадки коронавірусу. Одужали близько 12 тисяч пацієнтів, померли — 277 осіб. За останні 14 днів у Норвегії найнижчий рівень зараження в Європі.

Нагадаємо, на цьому тижні американська компанія Johnson & Johnson заявила про призупинення випробувань вакцини проти COVID-19. Причиною такого рішення стало «незрозуміле захворювання в учасника випробувань».

Також американська фармацевтична компанія Eli Lilly призупинила клінічні випробування препарату проти коронавірусу. Рішення прийнято з метою турботи про безпеку пацієнтів-учасників дослідження.