Політика

У Раді планують різке скорочення штату СБУ

Голова Служби безпеки України Іван Баканов розкритикував розроблений депутатами законопроект про реформу СБУ, який передбачає різке скорочення штату відомства. Подробиці Баканов розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, яке було опубліковано.

Так, законопроект, за словами Баканова, передбачає скорочення штату на 37% — з нинішніх 27 тисяч співробітників до 17 тисяч. В СБУ впевнені — це зашкодить обороноздатності країни.

«Пропонується фронтальне скорочення до 17 тисяч осіб, тобто 10 тисяч посад за три роки. Вважаю, що це буде дуже шкідливим для обороноздатності країни. Адже наші сусіди — ФСБ РФ і КДБ Білорусі — мають сумарно близько 220 тисяч співробітників. Яким штатом ми будемо їм протистояти? І чи буде це ефективно?» — розповів Баканов.

Він додав, що в цьому варіанті СБУ не може говорити навіть про аутсорс, щоб вивести допоміжний персонал зі складу Служби, як це планувалося раніше.

Баканов пояснив, що законопроект пропонує включити в загальну чисельність СБУ всі установи й організації, які залишаться в управлінні Служби. Голова Служби вважає, що це ще один механізм прихованого скорочення, який зменшує кількість посад для оперативних співробітників.

Баканов також розповів, що на початку роботи над проектом закону вони узгодили базовий принцип, що скорочення штату СБУ має відбутися.

Після цього збалансували необхідні потреби державної безпеки й обороноздатності, компенсаторні механізми та вийшли «на оптимальну чисельність» з поступовим скороченням до 2027 року до 20 тисяч співробітників.

Ця цифра, за словами Баканова, ґрунтувалася на аналітиці, розрахунках, рекомендаціях Міжнародної консультативної групи та сучасних реаліях безпеки.

Раніше планувалося, що реформа СБУ припускає скорочення штату з 27 тис. до 15 тис. осіб, поступове переведення військовослужбовців СБУ в статус співробітників зі спеціальними званнями, а також істотне зростання зарплат.