Здоров’я

У США розробили домашній експрес-тест на коронавірус

Американська компанія Cellex заявила про створення першого експрес-тесту на COVID-19 із застосуванням штучного інтелекту, який можна проводити в домашніх умовах за 15 хвилин. Про це повідомляє РІА Новости.

Відзначається, що розробка є тестом на антигени, для якого користувач повинен ватною паличкою взяти мазок з носа, а після помістити цю паличку у флакон з буферним розчином. Слідом за цим краплі з флакона поміщаються на тест-касету, яка визначить вірусне навантаження в зразку. Дізнатися свій результат можна буде, сфотографувавши свій експрес-тест: додаток, розроблений стартапом Gauss, використовує штучний інтелект, щоб протягом 15 хвилин зчитати результат і повідомити користувачеві, чи хворий він на коронавірус.

Компанія відзначає, що це перший тест, який можна буде провести повністю в домашніх умовах, не відправляючи зразки в лабораторію. При цьому, за даними порталу Axios, у компанії Cellex заявляють, що чутливість тесту до позитивного результату на COVID-19 становить близько 90%, до негативного — близько 100%.

Тест може надійти в продаж після того, як Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) видасть дозвіл на його екстрене використання. Ціна такого тесту поки що не відома.

Раніше повідомлялося, що в Японії розробили швидкий тест на COVID-19. Він дозволяє виявляти інфекцію, приблизно, за 30 хвилин без залучення складного обладнання.

Сьогодні в Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що в Україні вистачає ПЛР-систем для тестування на коронавірус.