Прогрес

У США створено додаток для програмування сновидінь

Вчені навчилися керувати снами.

Метод, розроблений в Массачусетському технологічному інституті, дозволяє впливати на тему сну за допомогою спеціального приладу, керованого мобільним додатком, інформує Ukr.Media.

Метод отримав назву «таргетована інкубація сну», і головну роль у ньому грає прилад Dormio. Він дозволяє не лише записувати інформацію про сни, але здатний також направляти їх, повторюючи певну інформацію на ранній стадії сну — гіпногогії, — і таким чином впливаючи на його зміст.

При створенні приладу вчені спиралися на попередні дослідження, які показали, що в плані активності мозку гіпногогія схожа з фазою швидкого сну. Однак на відміну від швидкого сну, в стані гіпногогії людина здатна сприймати зовнішні сигнали, і зокрема звуки, чим, власне, і скористалися розробники. При цьому вони стверджують, що метод здатний не лише викликати у сні вибрані заздалегідь асоціації, але і «підвішувати» людину на ранніх стадіях, так що вона може чути звуки тривалий час.

«Сни на певну тему можуть приносити користь після пробудження, наприклад для вирішення якихось креативних завдань, — говорить один з розробників Адам Хаар Хоровітц. — Це цілком очікувано, якщо згадати приклади Меррі Шеллі або Сальвадора Далі, які черпали натхнення у своїх снах. Відмінність в тому, що у даному разі ми викликаємо ці корисні сни цілеспрямовано».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net