Прогрес

У США відбулася перша масова поставка COVID-вакцини

Вакцини від коронавірусу виробників Pfizer / BioNTech і Moderna поки не отримали офіційного дозволу в США, але фармкомпанії та авіалінії вже готуються до масштабних поставок. Про це повідомляє CNBC.

Зокрема, Сполучені Авіалінії здійснили першу повітряну поставку вакцин Pfizer з Брюсселя в аеропорт Чикаго ще в п’ятницю, 27 листопада. При цьому Pfizer відповіді на запити не дала, але раніше в компанії повідомляли, що до моменту дозволу не здійснюватимуть поставок.

Уже 10 грудня відбудеться обговорення за ліцензією Pfizer, яка подала заявку 20 листопада — якщо дозвіл надійде в терміни, перші дози американці отримають за кілька тижнів після рішення. Moderna також подала заявку незабаром після Pfizer.

Видання зазначає, що через необхідність у низьких температурах (до -70 градусів за Цельсієм) авіатранспорт вимагає дозволу на перевезення більшої кількості сухого льоду для підтримки температур. Сухий лід має небезпечні випари, через що дозволений обсяг поки обмежено до близько тонни за політ.

У зв’язку з цим Федеральна Авіаційна Адміністрація розробляє нові правила для перевізників, щоб забезпечити належну транспортація матеріалів.

Другою проблемою для поставок є обмежені потужності вантажних перевезень авіакомпаній в результаті пандемії і скасування рейсів. Через це ряд авіалінії фокусує свою увагу виключно на вантажних перевезеннях замість пасажирських, обсяг яких залишається на дуже низькому рівні.

CNBC з посиланням на джерела пише, що авіалінії вже почали роботу з працівниками і готуються до можливих поставок вакцин Pfizer або Moderna протягом 8 тижнів.

Нагадаємо, що раніше творець вакцини назвав рік завершення пандемії. Для спаду поширення інфекції потрібен колективний імунітет, який може бути сформований двома шляхами.