Прогрес

У США випустять на волю 750 мільйонів ГМО-комарів

На архіпелазі Флорида-Кіс в США випустять близько 750 мільйонів генетично модифікованих самців комарів виду Aedesaegypti. Про це повідомляє CNN.

Повідомляється, що саме комахи цього виду переносять такі небезпечні захворювання, як жовта лихоманка, лихоманка денге, вірус Зика і інші.

Агентство з охорони навколишнього середовища пішло на такий крок, щоб зрозуміти, чи можуть генетично модифіковані комарі стати вигіднішою альтернативою використанню отруйним хімічних речовин, що застосовуються для знищення комах-шкідників.

«Вдосконалені» комарі-самці замінять собою хімікати і скоротять популяцію свого виду. Їх потомство буде виключно жіночої статі і буде гинути відразу ж на личинковій стадії», — повідомляють вчені.

На думку вчених, ефект від модифікованих комарів може тривати до декількох поколінь і привести до природного скорочення популяцій комарів виду Aedesaegypti.

Також «модифіковані» комарі, за даними компанії Oxitec, яка розробила їх в лабораторії, з’являться на початку наступного року в окрузі Харріс, штат Техас.

Фахівці компанії вважають, що якихось негативних наслідків вдасться уникнути, оскільки комарі-самці не становлять небезпеки — вони не жалять людей і ссавців, а харчуються фактично тільки нектаром. Крім цього, вони не передбачають негативного впливу на екосистему в цілому.

Але влада залишила за собою право скасувати випуски комарів в будь-який момент.

Раніше в Україні створили стартап, який розробив безпечну і дієву пастку для комарів-самок.

Також повідомлялося, що стюардеса померла через три дні після укусу комара. Також Корреспондент писав про те, що вчені назвали «смачну» групу крові для комарів.