Світ

У США за наркоторгівлю заарештували екс-міністра оборони Мексики

У Лос-Анджелесі за звинуваченням в торгівлі наркотиками і відмиванні коштів заарештований колишній міністр оборони Мексики генерал Сальвадор Сієнфуегос, повідомляє Голос Америки.

Сьєнфуегос, якого називали «Хрещеним батьком», займав міністерську посаду в управлінні екс-президента Мексики Енріке Пенья Ньєто (2012-2018 роки).

У США 72-річного екс-міністра звинувачують у змові з метою поставки наркотиків до Америки в 2015-2017 роках і в тому, що дозволяв наркокартелю Н-2 «безкарно діяти» в обмін на хабарі.

Його також підозрюють у співпраці зі злочинцями в Мексиці.

За словами президента Мексики Андреса Обрадора, цей арешт став свідченням того «як деградувала державна служба за неоліберальний період».

Зазначимо, в минулому році в США був заарештований екс-міністр безпеки Мексики Гарсія Луну. Він перебуває під судом в Нью-Йорку за звинуваченням в отриманні мільйонних хабарів від наркокартелю «Ель Чапо».

Нагадаємо, в 2019 році суд у Нью-Йорку засудив колишнього ватажка наркокартелю Сіналоа Хоакіна Гусмана на прізвисько Коротун до довічного тюремного ув’язнення.

Нагадаємо, вперше наркобарона затримали в 1993 році в Гватемалі і видали Мексиці, де його засудили до 20 років в’язниці за вбивства і контрабанду заборонених речовин. Однак Гусман підкупив тюремників і в 2001 році втік з в’язниці суворого режиму. Його оголосили в розшук.

Коротуна повторно заарештували в 2014 році, але через рік він знову втік з в’язниці, прорив півторакілометровий тунель. Втретє його спіймали в 2016 році і через рік видали США.