Прогрес

У США знайшли скам’янілий мозок морської істоти, що жила 500 млн років тому

До цих пір подібні знахідки вчені не зустрічали.

Група дослідників з Гарвардського університету заявила, що їй вдалося виявити скам’янілий мозок морської істоти, вік якої становить близько 500 мільйонів років. Ця знахідка може виявитися однією з найдавніших і унікальною у своєму роді, інформує Ukr.Media.

Серед археологів широко поширена думка, що м’яка матерія не може закам’яніти. Тобто знайти скам’янілий мозок практично неможливо.

Попередні дослідження показали, що м’який матеріал розкладається під час природних біологічних процесів до того, як відбувається скам’яніння. Однак в останні роки з’явилися роботи, які спростовують цю думку.

Наприклад, кілька дослідницьких груп трохи раніше повідомили про знахідку того, що вони вважають скам’янілою нервовою тканиною членистоногих кембрійського періоду — древніх істот з родини комах, павуків і ракоподібних.

Більшість таких робіт були зустрінуті в археологічному товаристві скептично. У новій роботі дослідники з Гарварду не тільки повідомляють про знайдений скам’янілий мозок кембрійського періоду, але і представляють докази того, що м’яка тканина все-таки здатна затвердіти до завершення процесу розкладання.

Описаний вченими зразок був знайдений на історичній дільниці в штаті Юта (США). Мова йде про крихітну істоту, що закам’яніла завдяки своєму жорсткому екзоскелету. Її вік оцінюється приблизно в 500 мільйонів років.

Досі в подібних знахідках вчені не зустрічали навіть ознак м’яких тканин. Однак відразу у двох нових зразках було знайдено те, що дослідники описують як симетричні плями вздовж середньої частини тіла істоти. На їхню думку, все це дуже схоже на частину центральної нервової системи, яка спостерігається у сучасних членистоногих.

Лабораторний аналіз виявив в цих плямах сліди вуглецю, який, як відзначають науковці, в достатку зустрічається в нервовій тканині. Крім того, дослідники виявили в плямах якісь нитки, які зв’язували плями з чотирма очима стародавньої істоти. Можливо, це була нервова тканина.

На думку дослідників, таких доказів достатньо для ствердження, що виявлені плями є скам’янілою нервовою речовиною.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net