Соціум

У Вірменії вшановують пам’ять жертв Бакинських погромів

Вище керівництво Вірменії — прем’єр-міністр РА Нікол Пашинян, голова парламенту Вірменії Арарат Мірзоян, секретар Ради національної безпеки Армен Григорян, Католикос всіх вірмен Гарегін Другий, а також депутати парламенту відвідали меморіальний комплекс «Ціцернакаберд», щоб віддати данину поваги пам’яті жертв погромів вірмен в Баку.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян виступив у понеділок з посланням з нагоди 30-ї річниці вірменських погромів в Баку.

«Сьогодні ми поминаємо жертв вірменських погромів, етнічних чисток і масової депортації в столиці Азербайджану Баку. Тридцять років тому міжнародне співтовариство стало свідком і засудило масові вбивства вірменського населення в Баку», — наголошується в заяві прем’єра.

Він зазначив, що в результаті політики що набрала обертів після Сумгаїтських погромів, репресій і етнічних чисток в 1990 році, з 250 тис які жили в Баку вірмен, залишилося всього 35-40 тис. осіб, в основному, люди похилого віку та безпорадні люди.

«Їх подальша доля була більш трагічною. Сотні убитих, покалічених і зниклих без вести, десятки тисяч біженців — такими є результати тижневих вірменських погромів в Баку», — заявив він.

За словами Пашиняна, вірмени Баку не представляли ніякої загрози для Азербайджану, його влади або політичних сил. Вони тільки хотіли жити там, де народилися вони і їхні предки. Проте, Азербайджан сприймав їх як загрозу тільки через їх етнічного походження.

Глава уряду додав, що вірмени жили в Баку століттями і надали цьому місту воістину мультикультурний образ. У 19-му столітті вони внесли величезний внесок у заснування та розвиток нафтової промисловості міста. Неоціненна роль вірмен в розвитку міста також за радянських часів.

«Через 30 років після цих подій в Азербайджані немає ніякої поваги або співчуття до жертв бакинських погромів. Ті деякі особи, які наважилися хоча б згадати про трагедію вірмен Баку в своїх літературних творах, були прицвяховані до ганебного стовпа і офіційно оголошені зрадниками. Навіть сьогодні люди, які вчинили звірства по відношенню до безпорадних людей, зараховуються в Азербайджані до числа героїв, а їх злочини вважаються славною сторінкою в боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність Азербайджану», — заявив він.

Пашинян з жалем констатував, що останні три десятиліття в Азербайджані не стали часом переосмислення, каяття і примирення.

«За цей час ми стали свідками спроби знищення населення Арцаха, звільнення і героїзації засудженого за вбивство Раміля Сафарова (зербайджанскій офіцер Раміль Сафаров був засуджений в Угорщині до довічного ув’язнення за вбивство вірменського офіцера Гургена Маркаряна в 2004 році і пізніше був помилуваний на батьківщині — ред. ), жорстоких тортур і вбивств літніх і немічних людей в прикордонному районі Арцаха в квітні 2016 року. Армянофобія стала державною політикою і кредо Азербайджану», — підкреслив він.

При цьому прем’єр висловив подяку всім міжнародним структурам і парламентським органам, які відгукнулися і задокументували ці події, засудивши і продемонструвавши їх всьому світу.

«Схиляючись перед пам’яттю наших невинних жертв, я з усією відповідальністю заявляю, що ми не допустимо нових спроб знищення або депортацію вірмен. Республіка Вірменія, Республіка Арцах і вірмени всього світу разом докладуть всі свої зусилля, щоб забезпечити право вірменського народу на існування і мирний розвиток на своїй історичній батьківщині, в тому числі в Арцах», — резюмував Пашинян.

З 13-го по 19-е січня 1990 року азербайджанська влада організували і здійснили масові погроми вірменського населення в Баку. Місцеві вірмени зазнали насильства і депортації лише через свою національну приналежність, внаслідок чого в Баку не залишилося вірменського населення.

Нерухоме та рухоме майно тисяч бакинських вірмен було розграбовано, і була відлучена. Точне число жертв погромів невідоме досі. Тільки за свідченнями міжнародних правозахисних організації, жертвами насильства стали понад 400 вірмен.