Аналітика

У Вірменії набирає обертів політичний конфлікт між владою та опозицію

Прем’єр-міністра Нікола Пашиняна звинувачують у спробах узурпації влади, провалі усіх обіцяних реформ, політичних репресіях та вкрай невдалій боротьбі з коронавірусной пандемією.

Після цілої низки гучних критичних заяв від провідних опозиційних політичних сил, поліція затримала Гагіка Царукяна — олігарха, лідера найбільшої опозиційної партії “Процвітаюча Вірменія”, та провела обшуки у його будинку. Це спровокувало протести його прихильників, які завершилися зіткненням біля будівлі Служби національної безпеки у Єревані.

Криза навколо уряду Нікола Пашиняна, який прийшов до влади на хвилі анти-елітарної революції 2018 року, відображає пастку реформатора, у яку потрапив прем’єр-міністр. Намагаючись провести радикальні, часто непопулярні, реформи у країні, його уряд не встиг напрацювати та узгодити з суспільством чіткий план дій та бачення реформованої Вірменії. До того ж, його протиріччя з зовнішніми партнерами та частиною вірменської діаспори поставили його уряд у фактичну міжнародну ізоляцію, яка поглиблювала кризу та призвела до розчарування частини населення у новому прем’єрі.

Ситуація у Вірменії розвивається дуже швидко. Існує висока ймовірність щонайменше значних кадрових перестановок (а щонайбільше, його відставки) в уряді до кінця 2020 року і спалаху нового протистояння між владою і суспільством.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики UIF

Наживо: