Здоров’я

У ВООЗ назвали ймовірну дату появи вакцини від COVID-19

Дієва вакцина може з’явитися в середині 2021 року, вважають в організації, оскільки зараз в світі розробляють понад 20 вакцин.

Вакцина широкого застосування від COVID-19 може стати доступною вже в середині 2021 року. Про це заявила експерт ВООЗ Сумія Свамінатан в інтерв’ю DPA.

«На цей час понад 20 потенційних вакцин перебувають на стадії клінічних випробувань. Ми сподіваємося, що деякі з них будуть ефективними. Виходячи з того, що шанси на ефективність кожної вакцини коливаються на рівні 10%, це означає, що 2-3 або навіть більше можуть бути дієвими. Тому якщо бути практичними, то слід очікувати широкодоступну вакцину десь у середині 2021 року», — сказала Свамінатан.

Водночас у пацієнтів, які побороли коронавірус, з часом зникають антитіла, але це ще «не означає, що зникає імунітет», наголосила експерт. Науці відомо про різні шляхи, якими організм захищається, зокрема існують клітини пам’яті.

Нагадаємо, що раніше в США стартували найбільші випробування вакцини від коронавірусу. У тестуванні препарату візьмуть участь 30 тисяч добровольців, які не знатимуть, чи отримали вони реальну вакцину, чи плацебо.

Також повідомлялося, що Індія почала тестувати вакцину від коронавірусу на людях. Вакцина-кандидат, Коваксін, входить до числа майже двох десятків, які проходять випробування на людях в усьому світі.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net