Прогрес

У ВООЗ не знайшли підтверджень сезонності коронавірусу

Сезонний характер коронавірусу COVID-19 поки не знаходить підтвердження. Про це сказала на брифінгу в Женеві офіційний представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Маргарет Харріс, повідомляє ТАСС.

«Сезон, мабуть, не впливає на передачу вірусу», — сказала вона і звернула увагу на швидке поширення інфекції в низці країн, що знаходяться на різних широтах і проходять через різні сезони — як в Північній, так і Південній півкулі.

Харріс підкреслила, що поширенню коронавірусу можуть сприяти великі скупчення людей, при яких не дотримується соціальна дистанція.

«Там, де люди перебувають в тісному контакті, ми бачимо інтенсивну передачу», — пояснила вона.

Харріс нагадала, що, на відміну від COVID-19, грип є сезонним захворюванням.

«Ми бачимо збільшення випадків грипу взимку. У Південній півкулі зараз зима. Примітно, що ми бачимо високий рівень захворюваності на COVID-19, але ми не спостерігаємо зараз високого рівня захворюваності на грип», — зазначила офіційний представник, додавши: «Ми очікуємо більш пізнього настання сезону грипу в Південній півкулі».

ВООЗ стурбована тим, що системи охорони здоров’я можуть мати додаткове навантаження, якщо сезонний спалах грипу співпаде за часом з інтенсивним поширенням коронавірусу. Організація закликає населення вакцинуватися від грипу, оскільки це «допоможе принаймні обмежити спалах цього вірусу», констатувала Харріс.

Вона пояснила, що нинішню фазу COVID-19 слід вважати першою, а не другою. За її словами, слід очікувати «однієї великої хвилі», яка буде «то збільшуватися, то трохи знижуватися».

Раніше в ООН заявили, що більшість випадків COVID-19 у світі виявлено у великих містах. Люди в мегаполісах виявилися більш уразливі до інфекції через облаштування міст, а також роботу і пересування.