Здоров’я

У ВООЗ пояснили, коли Україні чекати COVID-вакцину

Україна зможе отримати першу партію успішно випробуваної і зареєстрованої вакцини від COVID-19 у другому кварталі 2021 року. Про це заявив главв Офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, повідомляє DW.

За його словами, Україна отримає вакцину проти COVID-19 в рамках програми Фонду глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX), який був створений Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ і декількома урядами.

«Як ми знаємо, уряд України вже висловив зацікавленість бути частиною механізму COVAX і зараз працює над національними документами, щоб задовольнити всі вимоги … Україна також зараз вирішує питання про визначення груп ризику, яких слід вакцинувати першими», — повідомив Хабіхт.

При цьому він не уточнив, про яку саме вакцину йдеться — про спільну розробку компаній BioNTech і Pfizer чи про якусь іншу. Хабіхт зазначив, що кожна країна буде отримувати майбутню вакцину в кількості, що дорівнює 20% від чисельності населення. У ВООЗ це називають «справедливим розподілом», щоб дотримуватися принципу рівності на першому етапі кампанії вакцинації від COVID-19.

«Транш, який покриває 20% населення країни, швидше за все, буде розподілений серед дорослих з високим ризиком, як, наприклад, літніх людей та осіб, які страждають захворюваннями», — зазначив глава Офісу ВООЗ в Україні.

За його словами, Україна може розраховувати на виділення до 8,34 млн доз вакцини до кінця 2021 року, що складе 20% від наявного в країні населення, згідно з даними Державної служби статистики України.

«Вакцина буде поставлятися траншами. І перший транш буде в кількості, що дорівнює 3% населення, а це близько 1,25 мільйона доз. Вони, за попередніми припущеннями, можуть бути доступні в країні в другому кварталі наступного року», — сказав Хабіхт.

Він зазначає, що Україна має право отримувати вакцини, які будуть повністю оплачені або частково профінансовані донорами за допомогою окремого механізму, який є частиною механізму COVAX.

Хабіхт підкреслює, що остаточні умови і повний пакет підтримки будуть доступні після затвердження радою GAVI.