Прогрес

У ВООЗ припустили, що нульових пацієнтів з COVID-19 було декілька

Нульових пацієнтів, тобто перших людей, що заразилися новим коронавірусом, могло бути декілька. Про це заявив директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров’я Майкл Райан, повідомляє РИА Новости.

Він зазначив, що перші хворі могли отримати інфекцію в різний час від різних переносників.

«Виявлення первинного випадку зараження є важливим аспектом всіх епідеміологічних розслідувань. Може бути більше, ніж один первинний випадок, тому що, ймовірно, передача від декількох видів тварин», — сказав він.

Вчені впевнені в природному походженні вірусу. Його носієм могли бути кажани.

За словами Райана, фахівці не знають, що саме призвело до зростання зараження, була це людина, тварина або навколишнє середовище.

«Але, безумовно, ясно, що були випадки, які передбачали події на ринку в Ухані», — додав Райан.

Він підкреслив, що ВООЗ розраховує на відкритість і співробітництво Китаю з виявлення джерела інфекції.

«Нам потрібна група міжнародних експертів, яка приїде на місце і подивиться на результати досліджень і перевірить їх. Це вкрай важливо. І ми продовжуємо розраховувати, що так і буде. Ми хочемо, щоб ця група приїхала до Китаю якнайскоріше», — додав він.

За словами експерта, «ми всі повинні розуміти, звідки з’явився вірус, щоб, як мінімум, розуміти, де він може з’явитися в майбутньому».

Раніше вчені заявили, що нульовий пацієнт з COVID-19 з’явився в 2012 році.

Перед цим повідомлялося, що предок вірусу SARS-CoV-2 відокремився від загального древа еволюції вірусів кажанів від 40 до 70 років тому.