Світ

У ВООЗ спрогнозували, коли проявиться ефект вакцинації від COVID-19

Відчутний ефект вакцинації від коронавірусу COVID-19 проявиться в світі не раніше 2022 року. Потрібен час для набуття колективного імунітету населенням. Такий прогноз озвучила на брифінгу в Женеві головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Сум’я Свамінатан, повідомляє ТАСС.

«Коли надійде вакцина, знадобиться час, щоб все або, принаймні, 60-70% людей знайшли імунітет, який ми називаємо колективним імунітетом, що дійсно сповільнить передачу інфекції, — сказала вона. — Ми говоримо в даному випадку не про викорінення цього вірусу, а про зниження певного впливу, який він надає зараз на суспільство, на життя. І, безсумнівно, знадобиться час до 2022 року, щоб побачити цю зміну».

З урахуванням необхідності проведення випробувань вакцин, що розробляються зараз в світі, а також їхнього ліцензування та виробництва вона назвала середину 2021 року «оптимістичним сценарієм» в тому, що стосується доставки «обмеженої кількості доз вакцин в країни».

Експерт звернула разом з тим увагу на «великий прогрес», досягнутий в тестуванні на коронавірус і на антитіла.

«Ціни (на проведення тестування — ред.) знижуються, і можливо, що дуже скоро ми побачимо, що ці тести стануть доступними, тому люди навіть зможуть застосовувати їх для самотестування, — сказала вона. — Тоді тестування може стати масовим».

Більш доступне тестування приведе до зміни стратегії в боротьбі з пандемією, вважає Свамінатан. Вона нагадала в зв’язку з цим, що чим швидше виявлена ​​хвороба, тим вищі шанси на проведення належного лікування і запобігання ускладнень.

«Саме це (підвищення доступності та розширення тестування — ред.) пояснює той факт, що зараз ми бачимо менш високий рівень смертності, ніж на початку пандемії», — зауважила експерт.

Нагадаємо, в Україні показник летальності від COVID-19 знизився майже на третину. Якщо в квітні вона становила 3%, то зараз знизилася до 2,1%.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net