Політика

Україна подала заявку на отримання розширених можливостей НАТО

Участь у програмі дасть можливість більш оперативно обмінюватися розвідувальними даними з Північноатлантичним альянсом.

Україна офіційно подала заявку на участь у програмі партнерства розширених можливостей (EOP) НАТО. Про це заявив віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба під час візиту в штаб-квартиру НАТО, передає РБК-Україна.

За словами Кулеби, участь у програмі EOP дасть можливість більш оперативно обмінюватися розвідувальними даними з Північноатлантичним альянсом.

«Сьогодні я офіційно звернувся в НАТО із проханням почати офіційний розгляд заявки України на отримання статусу члена партнерства розширених можливостей. Ми також проговорили дуже багато речей, пов’язаних із наступними реформами», — заявив Кулеба.

За його словами, якби Україна була учасницею програми у випадку зі збитим українським літаком в Ірані, Київ міг би отримати швидше якісні розвідувальні дані від союзників у НАТО.

«Я при цьому хочу зазначити, що є деякі держави-члени, які ще розглядають питання про те, чи потрібно дати Україні цей статус, але керуються вони політичними факторами, оскільки, в принципі, Україна відповідає всім критеріям, необхідним для участі у цій програмі», — сказав віце-прем’єр.