Економіка

Україна продовжить виробляти шампанське і коньяк

Назви «коньяк» і «шампанське» Україна має право використовувати до кінця 2025 року, незважаючи на зобов’язання, пов’язані з асоціацією з Євросоюзом, заявили в Укрвинпромі.

Україна продовжує використовувати назви «коньяк» і «шампанське», від яких зобов’язалася відмовитися при підписанні Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це 3 січня поінформувала в Facebook корпорація Укрвинпром.

«Україна продовжить виробляти і експортувати «коньяк України» і «шампанське України»… Виноградно-виноробна галузь країни сьогодні працює в умовах перехідного періоду, визначених статтею 208 Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом — з іншого боку — із використання географічних зазначень ЄС для позначення подібних продуктів, що мають українське походження», — сказано в повідомленні.

У корпорації наголосили, що перехідний період — 10 років, до 1 січня 2026 року і «це незмінна протягом найближчих років юридична ситуація».

«Не дивлячись на взяті на себе зобов’язання відмовитися від низки географічних назв ЄС, зокрема «коньяк» і «шампанське», ми маємо право використовувати назви до кінця 2025 року. Однак внаслідок політичного рішення під час підписання Угоди про асоціацію не було передбачено надання раніше обумовлених в ході переговорів компенсацій або технічної допомоги виробникам виноробної продукції України в разі відмови від вживання географічних зазначень країн Європи в назвах українських вин і коньяків», — зазначив гендиректор Укрвинпрому Володимир Кучеренко.

Як повідомлялося, Україна відмовилася від коньяку і шампанського. Відповідно до кодів класифікації зовнішньоекономічної діяльності, з України будуть експортувати продукти з назвами «вино ігристе» і «бренді».

Нагадаємо, Рада прийняла закон про захист географічних брендів. Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС і взяла на себе зобов’язання охороняти європейські географічні назви від підробок. Закон стосується в тому числі брендів «шампанське» і «коньяк».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net