Соціум

Українці витрачають на їжу майже половину доходів

Україна опинилася в останній десятці рейтингу країн за видатками на їжу. Найменшу частку витрати на харчування займають у доходах громадяни США, Сінгапуру, Великобританії, Ірландії, Канади та Швейцарії.

Україна опинилася на 93 місці зі 100 в рейтингу за видатками на харчування, який склало Міністерства сільського господарства США (USDA). Так, українці, в середньому, витрачають 42% своїх доходів на продукти харчування, повідомляє прес-служба Інституту аграрної економіки.

«За даними USDA, кожен українець у 2018 році, в середньому, заплатив 858 дол. США за продовольчі продукти і безалкогольні напої. У загальній структурі споживчих витрат частка харчових продуктів при цьому становила 42,2%», — говориться в повідомленні.

А очолюють рейтинг США, Сінгапур, Великобританія, Ірландія, Канада, Швейцарія, Австралія і Австрія, жителі яких витрачають на їжу менш як 10% своїх доходів.

У Німеччині, Нідерландах, Фінляндії, Катарі, Бельгії, Південній Кореї — до 15%.

Витратами на харчування в діапазоні 16-25% характеризуються Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Ізраїль, Уругвай, Кувейт, Китай, Туреччина та інші країни.

При цьому в Білорусі, Грузії, Росії, Узбекистані, а також в Йорданії, Індії, Македонії та Парагваї цей показник знаходиться в межах 30%.

Україна ж займає 93-є місце даного рейтингу, випереджаючи Уганду, де частка витрат на харчування — 44,2%, Казахстан (44,9%), Анголу (48,6%), Бангладеш (53,5%) і Нігерію (59,0%), яка займає останнє місце в списку.

За даними Державної служби статистики України, в 2018 році одне домогосподарство витрачало на харчування 3963 грн в місяць. Найбільше грошей виділялося на м’ясо — 928 грн, хліб — 576 грн, молоко, сир і масло — 575 грн, овочі і картоплю — 497 грн, а найменше — на безалкогольні напої (218 грн), яйця (124 грн) і рослинну олію (117 грн).

За підрахунками USDA, за актуальним валютним курсом, у 2018 році видатки на продукти харчування на одну людину в Україні в рік становили 23 338 грн, а за інформацією Держстату — 22 538 грн.

Раніше повідомлялося, що стала відома різниця в розмірах «мінімалки» в країнах ЄС і України.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net