ГоловнеПолітика

Україна готується прийняти місію МВФ

Президент України Володимир Зеленський в телефонній розмові з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою обговорив просування до прийняття державного бюджету України на 2021 рік, збереження антикорупційного порядку денного і макроекономічної стабільності в країні. Про це повідомляє Офіс президента.

«Я вдячний вам і команді Фонду за прийняття рішення про збільшення першого траншу в рамках програми stand-by до $ 2,1 млрд, що дозволило нам нормально пройти цей період і профінансувати витрати на медицину, соціальні програми та фінансові зобов’язання», — зазначив Зеленський.

За словами українського лідера, країна не зупинялася у виконанні взятих на себе зобов’язань в рамках програми stand-by. Серед іншого, була затверджена реформа митниці і податкової служби, Міністерство фінансів і Національний банк активно працюють над зменшенням частки непрацюючих кредитів в банківській системі.

«На сьогодні всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані», — констатував президент.

Також, він підкреслив, що влада продовжує підтримувати незалежність Національного банку України.

Сторони обговорили важливість прийняття збалансованого бюджету України на 2021 рік, а також ризики недавнього рішення Конституційного Суду про скасування частини положень антикорупційного законодавства.

«Для мене продовження реформи антикорупційних органів є одним із пріоритетів. Ми прийняли ряд термінових кроків і рішень, зокрема скликали засідання РНБО, уряд вніс розпорядження щодо забезпечення функціонування реєстру е-декларацій, а я запропонував парламенту проект закону про перезавантаження всього складу Конституційного суду. Сьогодні немає ніяких загроз для діяльності НАБУ. Наші команди обговорили повне повернення е-декларування та намітили план дій і підготовку відповідних законопроектів», — підкреслив він.

Глава держави зазначив, що сьогодні як ніколи в Україні сконцентрована загальна позиція всіх антикорупційних органів, громадських організацій, дипломатичного корпусу, міжнародних партнерів для врегулювання ситуації і повного відновлення антикорупційної інфраструктури.

Зеленський повідомив, що Україна перезапустила роботу Комісії з питань правової реформи за участю міжнародних експертів для розробки комплексних законопроектів щодо судової реформи.

Президент підкреслив, що в зв’язку з боротьбою з епідемією коронавірусу і економічними викликами, пов’язаними з COVID-19, перший перегляд програми МВФ і початок роботи місії фонду стане важливим сигналом для внутрішнього і зовнішнього ринку.

«Наші команди мають міцну довіру і тісно працюють, щоб якомога швидше завершити переговори і прийняти місію МВФ», — сказав він.

Директор-розпорядник МВФ Георгієва зазначила, що робота прем’єр-міністра України Дениса Шмигаль з командою фонду дозволила закріпити відносини сторін на високому рівні і досягти гарного прогресу. Вона також зазначила швидку реакцію і заходи, прийняті українською владою після рішення КСУ, і додала, що фонд цінує співпрацю глави НБУ Кирила Шевченка з командою МВФ.

Як повідомлялося, глава Національного банку України Кирило Шевченко допускає приїзд місії Міжнародного валютного фонду в Україну до кінця 2020 року.

Раніше в Мінфіні оцінили перспективу отримання траншу МВФ. За словами глави відомства Сергія Марченка Україна вже виконала чотири структурних маяки з десяти.

Перед цим в МВФ зробили заяву про співпрацю з Києвом.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net