Економіка

Україна може повернутися до економічного зростання наприкінці року

Економіка України може почати зростати наприкінці 2020 року за умови неповернення до жорсткого тотального карантину в світі і в Україні. Про це йдеться в огляді Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Епідемія коронавірусу і вплив пов’язаних з нею стримуючих факторів негативно позначилися насамперед на виробничій сфері, особливо в першому півріччі 2020 року, зазначають експерти міністерства.

Епідемія спровокувала зміну трендів розвитку світової економіки, істотне падіння попиту і цін на світових сировинних ринках, викликала вжиття запобіжних заходів як в Україні, так і в країнах — основних торговельних партнерах.

«Разом з тим пом’якшення карантинних обмежень з середини травня і подальше їхнє зняття на тлі впровадження урядових рішень, спрямованих на зменшення впливу епідемії COVID-19, дозволять оживити економічну активність», — вважають у Мінекономторгу.

Окремим фактором впливу до кінця року є спадна динаміка в сільському господарстві — зокрема, в рослинництві: в умовах низького врожаю зернових у порівнянні з торішнім рекордним обсягом.

Як повідомлялося раніше, Україна за підсумками січня-травня зайняла четверте місце за обсягами постачання агропродукції в ЄС, переважно сировини з низькою доданою вартістю.