Соціум

Україна отримає близько $100 млн на COVID-вакцини і медобладнання

Світовий банк разом з Міністерством охорони здоров’я готує проект із закупівлі COVID-вакцин та медичного обладнання на суму близько $ 100 млн. Про це повідомила заступник голови МОЗ Світлана Шаталова на брифінгу в Києві.

«МОЗ спільно зі Світовим банком запускає проект вартістю близько $ 100 млн. Ми відпрацьовуємо всі документи. У першу чергу ці кошти будуть спрямовані на закупівлю вакцин від COVID-19, а також діагностичного і лабораторного обладнання для медустанов», — сказала Шаталова.

За її словами, на кошти СБ реалізували проект контакт-центру МОЗ щодо COVID-19, а також завершується реалізація проекту Покращення охорони здоров’я на службі у людей вартістю близько $ 215 млн.

«У Вінниці, наприклад, будується новий лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології, при цьому за кошти Світового банку закуплять обладнання і центр повністю облаштують. На Волині будуються 28 нових повністю укомплектованих амбулаторій, у Дніпропетровській області це реконструкція відділень «екстренки», діагностичних відділень 32 амбулаторій сімейної практики і закупівля медобладнання. У Закарпатській області — будівництво реперфузійного центру та закупівля обладнання для лікування інфарктів і інсультів, оснащення автомобілів екстреної медичної допомоги», — додала заступник міністра.

Крім того, у Львівській області створили шість міжрайонних центрів для скринінгу онкології і онкопревенціі. Для Полтавської області закупили велику кількість кардіологічного обладнання, обладнали 35 автомобілів для збору аналізів. У Рівненській області — реконструкція 38 амбулаторій.

«В цілому Світовий банк спільно з Міністерством охорони здоров’я реалізував повноцінно реконструкцію 102 амбулаторій сімейної практики, з них 91 вже ввели в експлуатацію», — резюмувала Шаталова.