Економіка

Україна піднялася в рейтингах світового агросектору

Істотне зростання зарубіжних продажів в 2019 році зафіксоване по більшості товарних позицій.

Україна в 2019 році зберегла перше місце у світі за обсягами експорту соняшникової олії. Про це повідомив Національний науковий центр Інститут аграрної економіки.

За його даними, закордонні поставки соняшникової олії становили 6 107 тис. т. Крім того, Україна перемістилася з четвертого на друге місце з експорту ячменю, обігнавши Австралію і Росію.

Поставки зросли на 15%, до 4 143 тис. т. За експортом макухи і шроту (в основному із соняшнику) Україна піднялася з третього на друге місце у світі, збільшивши поставки на 11%, до 4 957 тис. т.

Зарубіжні продажі проса збільшилися більш ніж удвічі, до 52 тис. т. За рахунок цього з п’ятого місця країна піднялася на друге місце, потіснивши Францію, Росію та Індію.

Щодо експорту ріпаку, Україна залишилася на другому місці у світі, незважаючи на приріст поставок на 29,4%, до 3 159 тис. т.

Крім того, відвантаження лущеного волоського горіха закордонним покупцям виросли на 32%, до 41 тис. т, концентрату яблучного соку — в 1,6 рази, до 102 тис. т, тоді як сушеного гороху — впали на 26%, до 461 тис. т. За всіма трьома позиціями країна посіла третє місце у світі.

Падіння обсягів експорту свіжого і охолодженого гороху в 3,5 рази, до 49 тис. т, призвело до переміщення з першого на друге місце. Наростивши в 1,5 рази експорт кукурудзи, країна залишилася на четвертому місці серед провідних експортерів.

Серед експортерів пшениці і меду Україна піднялася з п’ятої на четверту сходинку, наростивши відвантаження на 22% і 14%, до 20 023 тис. і 56 тис. т відповідно. Приріст зарубіжних продажів пшеничного борошна на 20% дозволило зберегти п’яте місце у світі.

Як повідомлялося раніше, експорт української аграрної продукції за перші три місяці поточного року зріс на 38,6 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2016 року — на 4,6 млрд доларів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net