Прогрес

Україна працює над супутниковою розвідкою «Сокіл»

Українську систему стеження планують створити протягом п’яти років. Також в Україні хочуть вийти на повний цикл з виготовлення ракетоносіїв.

Україна має намір у найближчі п’ять років запустити супутникове розвідувальне угруповання «Сокіл». Про це в інтерв’ю LB.ua заявив глава Держкосмосу Володимир Усов.

«Це буде угруповання дистанційного зондування Землі. Вона може бути використана як для військових, так і для цивільних цілей (а це питання незаконної вирубки лісів, земельного кадастру, неконтрольованого видобутку бурштину). За допомогою наших супутників у нас у космосі з’являться «очі», і ми зможемо звідти бачити, що відбувається як на українській, так і на іншій території. і будемо розуміти, що нам потрібно для вирішення тих чи інших політичних і економічних завдань», — розповів він.

Також Усов розповів, як організувати роботу системи за допомогою сервісної платформи, яку зможуть використовувати різні держструктури, міністерства, бізнес.

«Для нас важливо, щоб ці супутники виступали для кінцевого споживача як сервіси в рамках електронних платформ. Щоб людина зайшла і отримала ту інформацію, яка їй потрібна. Так, аграрій отримає один набір сервісів, банкіри — інший, а військові — третій», — зазначив він.

При цьому глава Держкосмосу визнав, що в найближчі п’ять років Україна не зможе розробити і поставити сучасну та ефективну систему протиспутникової оборони.

«Потенціал є, напрацювань і технологій у цій галузі немає… Цей проект потрібно закладати в наступну космічну програму», — пояснив він.

Крім того, Усов заявив про амбіції позмагатися з Росією в проектах американських компаній.

«Такі апарати, як одноразовий ракетоносій ATLAS ULA або ракета середнього класу Antares, — всі вони використовують російські двигуни. Але зараз підприємства — виробники РФ знаходяться під санкціями, всі контракти, відповідно, проблемні. І США шукають альтернативу. А єдиною можливою альтернативою в короткостроковій перспективі може бути Україна», — заявив він.

Глава Держкосмосу зазначає, що українська сторона надала американським профільним компаніям альтернативну пропозицію, що на 30% дешевше від того, що пропонує Росія.

За його словами, незважаючи на залежність від РФ, Україна має можливості перейти на повний цикл з виготовлення ракетоносіїв.

«Йдеться про двигуни першого ступеня, які Україна не виробляє. Але ми можемо їх виробляти, так як у радянські часи подібні двигуни були створені силами наших конструкторських бюро. Якщо ми це зробимо, у нас з’явиться не номінальний, а реальний повний виробничий цикл, і ми перестанемо залежати від РФ. Тому подібна політика імпортозаміщення вже давно повинна бути реалізована. Тут йдеться про суму $30-40 млн», — сказав Усов.

Як повідомлялося, минулого тижня у Великобританії вперше за 50 років провели наземне випробування двигуна космічної ракети. Гендиректором компанії є уродженець України.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net