Політика

Україна приєднається до санкцій ЄС проти Мінська

Україна має намір приєднатися до санкцій Європейського Союзу проти Білорусі. Про це в інтерв’ю BBC News Україна заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Я хочу подивитися на остаточне юридичне рішення, хто там в цьому списку. Але так, ми налаштовані приєднатися до цих санкцій, тому що тут мова йде вже про питання послідовності політики», — заявив міністр закордонних справ.

За його словами, у цій ситуації важливо діяти єдиним фронтом.

«Ми робимо все, що в наших силах, щоб допомагати народу Білорусі в цій складній ситуації», — пояснив Кулеба.

Він зазначив, що ціна такої солідарності для України набагато вища, ніж для країн ЄС або НАТО, адже Україна не знаходиться під «парасолькою захисту» цих об’єднань, а розширення впливу Росії в Білорусі загрожує українській безпеці.

У той же час глава МЗС відзначає, що Україна планує приєднатися саме до персональних санкцій щодо певних представників білоруського керівництва. Вводити якісь економічні санкції, обмежувати торгівлю Київ не планує.

«Що стосується економічної взаємодії — ми не плануємо атакувати. Ми не плануємо робити Білорусі ще гірше — ми бажаємо їй тільки добра. У нас немає в планах якогось ембарго, введення якихось обмежень на торгівлю», — повідомив Кулеба.

За його словами, білорусько-українська торгівля взаємовигідна, тому введення торгових санкцій Україною та Білоруссю — у відповідь — не буде розумним кроком.

Ця позиція може змінитися в разі, якщо Росія встановить контроль над білоруськими підприємствами.

«Ось тоді потрібно сідати й аналізувати кожен великий контракт, дивитися, чи не з’явилися додаткові ризики, адже у нас висока взаємодія й у військово-торговому секторі», — пояснив міністр.

Також Україна не буде зменшувати рівень дипломатичного представництва в Мінську. Кулеба відзначив, що не бачить підстав для розриву дипломатичних відносин або для зниження присутності України в Білорусі до рівня тимчасового повіреного, як у випадку з Росією.

Нагадаємо, 2 жовтня Євросоюз ввів в дію санкційний список проти 40 чиновників Білорусі. У нього потрапили близько 40 білоруських чиновників, яких звинувачують у насильстві проти опозиції і фальсифікації підсумків президентських виборів. Олександра Лукашенка в списку немає.

У свою чергу Мінськ оголосив про відповідні санкції щодо ЄС.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net