Політика

Україна розраховує на угоду про спільний авіапростір з ЄС

У МЗС України сподіваються підписати відповідну угоду на саміті Україна — ЄС у жовтні.

Україна розраховує, що на саміті Україна — ЄС буде підписано угоду про спільний авіаційний простір. Про це заявила глава Департаменту ЄС і НАТО МЗС України Марина Михайленко на онлайн-дискусії в п’ятницю, 10 липня.

«Під час німецького головування відбудеться саміт Україна -ЄС, він вже підтверджений на 1 жовтня, ми дуже хотіли б нарешті в рамках цього саміту підписати угоду про спільний авіаційний простір. Як ви знаєте, в 2013 році ця угода була парафована, але там був проблемне питання про Гібралтар, і ми дуже сподіваємося, що зараз це питання все ж буде вирішено і погоджено формулюванням між Європейською Комісією та Іспанією, прийнятною для всіх сторін», — сказала Михайленко.

Дипломат додала, що підписання цієї угоди в рамках саміту є дуже важливим для України.

Нагадаємо, що саміт Україна — ЄС запланований на осінь. Щорічний саміт був відкладений через пандемію, але тепер його планують провести на початку жовтня.

Також повідомлялося, що ЄС дозволив в’їзд окремим категоріям українців. Загальна заборона на некритичні поїздки жителів України до Євросоюзу зберігається і з 1 липня, але вводиться низка винятків.