Політика

Україна відкриє нове консульство в Румунії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочого візиту до Бухареста повідомив, що Україна відкриє нове консульство в Румунії — в місті Сігету-Мармацієй. Про це інформує прес-служба МЗС.

Відзначається, що в рамках робочого візиту до Румунії Кулеба зустрівся із представниками української громади та повідомив про рішення відкрити нове консульство України з огляду на важливість українсько-румунських відносин та необхідності підтримки української громади Румунії.

«Я прийняв рішення відкрити консульство в місті Сігету-Мармацієй. Я знаю, що це важливе, ключове місце для українців Румунії. Нове консульство створить доступ до якісних сервісів, а також стане інструментом кращої взаємодії з вами для збереження нашої культури і зміцнення відносин України з Румунією», — заявив глава МЗС.

Він також висловив подяку українцям у Румунії за збереження української національної ідентичності, культури і традицій та відзначив їх неоціненну допомогу в просуванні і захисті інтересів України за кордоном.

Крім того, Кулеба запросив представників української громади в Румунії приєднатися до розробки нової політики МЗС щодо закордонного українства.

«Україна потребує нової ефективної політики щодо українців за кордоном. Діаспори змінюються, розширюються територіально, додаються нові громади. Ми в МЗС почали роботу над новою політикою, яку зможемо представити на розгляд керівництву держави. Хочу, щоб у її розробці брала участь не тільки держава, а й самі закордонні українці. Я запрошую представника вашої громади взяти участь над її розробкою разом із командою МЗС», — сказав міністр.

За його словами, в орган із розробки нової політики щодо закордонного українства повинні увійти люди, які розуміють проблеми і знають, як їх вирішити.

Глава МЗС також вручив голові Спілки українців Румунії Миколі-Мирославу Петрицькому нагороду від президента України за внесок у збереження і розвиток української громади — орден За заслуги III ступеня.

Раніше повідомлялося, що Україна і Румунія домовилися про військово-технічне співробітництво. Його підписав міністр оборони України Андрій Таран у рамках робочого візиту до Румунії.