Прогрес

Україна візьме участь у розробці ізраїльської COVID-вакцини

Вчені з України та Ізраїлю спільно працюватимуть над створенням ізраїльської вакцини від COVID-19 і будуть обмінюватися інформацією про її дієвість. Такі домовленості були досягнуті в ході зустрічі посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука з главою МОЗ цієї країни Йоелем Едельштейном. Про це повідомляє посольство України.

«У ході зустрічі сторони обговорили питання співробітництва в рамках боротьби з пандемією. Корнійчук і Едельштейн досягли домовленості про спільну роботу ізраїльських і українських вчених над швидким виготовленням ізраїльської вакцини, а також обміном інформацією про дієвість вакцини», — йдеться в повідомленні.

Міністр Едельштейн зазначив, що ізраїльська сторона сприятиме швидкому отриманню Україною вакцини від COVID-19 відомих міжнародних компаній, які вже отримали затвердження FDA або перебувають на завершальній стадії його отримання.

«Співрозмовники також домовилися вивчити питання щодо квоти на залучення працівників з догляду за людьми похилого віку в рамках Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Ізраїлю про тимчасове працевлаштування українських заробітчан в окремих галузях на ринку праці Ізраїлю. Також були обговорені питання подальшого розвитку співпраці між Україною та Ізраїлем у сфері медичного туризму в обох напрямках», — додали в посольстві.

Нагадаємо, 18 листопада глобальний механізм COVAX підтвердив виділення вакцини від коронавірусу Україні, як тільки її зареєструють. Україна отримає вакцину COVAX декількома траншами. Угоди на постачання вакцин підпишуть у грудні. Першим траншем Україна отримає 1,2 млн доз для медиків.

Очікується, що перший етап вакцинації в Україні може початися в березні. За рік планують вакцинувати не менше половини населення країни.