Аналітика

Україна запустить ринок торгівлі квот парниковими газами

Уряд прийняв низку рішень, спрямованих на поліпшення механізмів моніторингу та оцінки впливу на навколишнє середовище, зокрема, з приводу запуску національного ринку торгівлі квот парниковими газами з 2021 року.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

За його словами, запуск цього ринку — це не тільки виконання Угоди про асоціацію з ЄС, але і вимога часу.

«Якщо Україна вчасно не введе систему обліку щодо викиду газів, то може постраждати бізнес, який платитиме додаткові податки для експорту своєї продукції», — пояснив глава уряду.

Для захисту навколишнього середовища Кабмін підтримав також такі рішення:

затверджено європейську норму — порядок прийняття рішення про здійснення транскордонної оцінки впливу на навколишнє середовище;
створено міжвідомчу комісію з питань зміни клімату та збереження озонового шару. Очікується, що це збільшить можливості органів державної влади у формуванні політики з протидії змінам клімату;
схвалено два законопроекти, якими уряд пропонує приєднатися до Протоколу про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Раніше в ООН заявили про рекордну концентрацію парникових газів у 2020 році. Пандемія коронавірусу сповільнила економіку, але не зупинила глобальне потепління.