Соціум

Українці вірять у штучне походження COVID-19 — опитування

Дві третини українців — 66% — вважають, що коронавірус COVID-19 був розроблений штучно. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За даними опитування, найбільше респондентів — кожен третій, 37% — вибрали варіант, що коронавірус був «спеціально розроблений і навмисно поширений в світі для зменшення чисельності населення і/або заподіяння шкоди окремим країнам». Ще 29% вибрали варіант, що коронавірус «створений штучно в лабораторії, але його поширення в світі було випадковістю». 18% респондентів вірять, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився світом.

Переважна більшість респондентів (70%) вважають, що коронавірус був штучно розроблений в Китаї. Ще 5% назвали США, 3% — Росію. Інші країни називалися рідше.

Крім того, 26% вважають, що Китай є відповідальним за розробку та умисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (2%). Інші відповіді називалися рідше. Половина респондентів (49%) не змогли відповісти на питання щодо навмисного поширення.

Опитування було проведено з 31 травня по 4 червня методом CATI серед 2000 респондентів по всій Україні за винятком окупованих територій. Похибка вибірки не перевищує 2,0%.