Аналітика

Український бізнес озвучив невтішні плани на майбутнє

Керівники українських компаній песимістично налаштовані на подальше економічне зростання в Україні через карантинні заходи. Про це свідчать дані звіту Ділові очікування підприємств України від Національного банку за II квартал 2020 року.

За даними опитування, рівень ділової активності підприємств знизився до найнижчого значення за весь час спостережень після І кварталу 2015 року — 90,8% (в I кварталі 2020 року — 110,5%).

«Бізнес не очікує швидкого поліпшення показників своєї діяльності, незважаючи на скасування значної кількості обмежень і впровадження адаптивного карантину після подолання першої хвилі поширення вірусу», — йдеться в огляді.

Також бізнес прогнозує, що протягом року темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% в річному численні (в I кварталі — 5,1%).

Ще збільшується частка компаній, які прогнозують скорочення числа працівників на своїх підприємствах. Лише 9,1% компаній планують наймати нових співробітників протягом наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 26,3% опитаних компаній.

Суттєво зменшилася і кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом наступних 12 місяців. Таких — 36,5% (проти 63,4% у попередньому кварталі).

Чергове опитування НБУ було проведено з 4 травня до 3 червня 2020 року серед керівників 691 підприємства.

Нагадаємо, частка громадян, які оцінюють економічне становище України як погане, в кінці червня зросла до 76%.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net