Аналітика

Український бізнес поліпшив очікування

Індекс очікувань ділової активності в серпні виріс на один пункт, до 47,9. Про це повідомило інформагентство Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Національного банку.

У липні приріст індексу становив 1,5 п., у червні — 9,6 п., при цьому він залишається нижчим від нейтрального значення в 50 пунктів, вказуючи на переважання песимістичних прогнозів у бізнесу.

«Бізнес стримано оцінює результати своєї діяльності на тлі пролонгації адаптивного карантину. Очікування підприємств четвертий місяць поспіль знаходяться нижче від рівноважних значень», — відзначили в Нацбанку.

У серпні поліпшили очікування підприємства сфери торгівлі: на 4,3 п. — до 52,3. У промисловості очікування бізнесу збільшилися на 0,8 п. — до 48,3.

Представники промисловості погіршили оцінки щодо запасів сировини і матеріалів із 52,7 у липні до 42,9 у серпні, але посилили очікування щодо зростання цін на продукцію власного виробництва із 59,1 до 63,3.

Представники будівельних компаній і сфери послуг погіршили очікування на 2,7 п. і на 0,3 п. — до 38,9 і до 46,2 відповідно.

Підприємства торгівлі є єдиними, які не очікували зміни загальної чисельності працівників з індексом очікувань у 50 п., тоді як у сфері послуг, будівництва та промисловості продовжують переважати песимістичні настрої: 45,1 п., 44.9 п. і 35,7 п.

Нагадаємо, у липні бізнес продовжив адаптуватися до роботи в умовах карантину, але й надалі планував скорочення загальної чисельності співробітників.