Прогрес

Унікальна знахідка підтвердила існування хижих пливучих динозаврів

Щоб підтвердити свої здогадки, палеонтологам довелося робити макет хвоста спинозавра і випробовувати його у воді.

Існування пливучих хижих динозаврів — так званих спинозаврів — довго не могли підтвердити. Знаходили тільки фрагменти скелетів, які ймовірно належали цьому виду, однак це не дозволяло однозначно встановити, що спинозаври полювали та жили саме у воді, інформує Ukr.Media.

Але палеонтолог з Університету Детройта Мерсі Нізар Ібрагім і його колеги виявили унікальні скам’янілості, які нарешті дозволили точно визначити середовище існування загадкового динозавра.

Розкопки проходили на кордоні Алжиру і Марокко, у формації Кем-Кем. Близько 100 мільйонів років тому тут було мілководдя. І вченим пощастило — їм вдалося виявити на 80% хвіст спинозавра, який зберігся. Це перша у своєму роді знахідка. Експерти відразу звернули увагу на те, що хвіст у цього типу динозаврів дуже рухливий. І якщо у його сухопутних родичів ця частина тіла використовувалася тільки для підтримання рівноваги, то цей хвіст куди більше був схожий на плавник.

Для того щоб довести, що він потрібен був саме для полювання у воді, вчені зробили його макет і порівняли його з хвостами крокодилів і тритонів. Макети помістили в акваріум, прикріпили до спеціального приводу і виміряли тягу, яку кожен з хвостів створює. І виявилося, що «плавець» спинозавра нічим не поступається хвостам крокодила і тритона.

На думку вчених, тепер крапка в обговоренні способу життя спинозавра нарешті поставлена. Звичайно, в основному динозаври жили на суші, але відомі винятки — окремі види, які освоїли плавання і політ.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net