Політика

В Європейському Союзі пояснили нові правила безвізу

Євросоюз з 2021 року вводить Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS).

Місія України в Європейському Союзі (ЄС) опублікувала роз’яснення про безвізові поїздки в ЄС з 2021 року, коли почне діяти Європейська інформаційна система авторизації подорожей (ETIAS). Про це йдеться на сторінці місії у Facebook.

Отже, п’ять фактів, які необхідно знати про безвізові поїздки в ЄС з 2021 року.

1. З 2021 року ЄС вводить Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), що означає внесення змін до умов безвізових поїздок у ЄС для громадян третіх країн (тобто з 2021 року ці зміни стосуватимуться не тільки України, а й, наприклад, громадян Австралії , Бразилії, Великобританії, Канади, США та Японії).

2. Ініціатива зі створення ETIAS виникла ще у квітні 2016 року в рамках підготовки Єврокомісією пропозицій щодо посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС.

Восени 2018 року ЄС схвалив необхідні законодавчі рішення про систему ETIAS, яка буде поширюватися на громадян третіх країн, які користуються правом безвізового в’їзду на територію Євросоюзу.

3. Як це працюватиме: з 2021 року перед поїздкою до країн ЄС громадянам України необхідно буде отримати попередній дозвіл на поїздку шляхом подання онлайн-заявки.

Видача авторизації на подорож забиратиме кілька хвилин у разі відсутності зауважень у правоохоронних органів ЄС або елементів, що вимагають подальшого вивчення.

За кожне звернення заявник повинен буде сплатити комісію в розмірі 7 євро (для осіб, молодших 18 і старших 70 років — безкоштовно). Авторизація буде дійсна протягом 3 років або до закінчення терміну дії проїзного документа, зареєстрованого при поданні заявки.

4. Важливо розуміти, що Європейська інформаційна система авторизації подорожей не є аналогом візової системи. Йдеться лише про простий дозвіл до поїздки. У разі відмови у в’їзді через ETIAS, заявник має право подати апеляцію на рішення системи.

5. Попередня авторизація дозволить ЄС завчасно ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну загрозу або загрозу безпеці, і значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів блоку. Нова система також дозволить суттєво зменшити кількість відмов у в’їзді в ЄС безпосередньо при перетині кордону, адже мандрівники знатимуть заздалегідь, чи є у держав-членів ЄС застереження щодо їхньої поїздки.

«Тому, при наявності попереднього дозволу через ETIAS і дотримання інших стандартних вимог безвізового режиму з ЄС, ви зможете й надалі спокійно насолоджуватися перевагами безвізових поїздок у ЄС», — зазначили в місії.

Раніше повідомлялося, що Кабмін готує безвіз з 14 країнами світу. Очікується, що буде збільшено термін безвізового перебування в Аргентині і спрощено режим поїздок до Мексики.

Нагадаємо, Естонія скасувала безкоштовні візи для українців. Рішення вступило в силу 1 листопада 2019 року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net