Прогрес

В Антарктиці зафіксували рекордно високу температуру

Вчені вперше зафіксували в Антарктиці температуру, що перевищує 20 градусів за Цельсієм.

Бразильські вчені зафіксували в Антарктиці рекордно високу температуру. Вперше в історії білого континенту повітря прогрілося там до +18,3°C, повідомляє AFP у п’ятницю, 14 лютого.

Рекорд був встановлений 9 лютого. Повідомляється, що замір температури був проведений на полярній станції, розташованій на острові Сеймур поблизу північного краю материка в рамках розпочатого двадцять років тому проекту з вивчення впливу потепління клімату на планеті на вічну мерзлоту.

Водночас бразильський учений Карлос Шефер, заявив журналістам, що рекордно висока температура в Антарктиці ніяк не пов’язана з глобальним потеплінням. Зроблений замір він назвав «даними, отриманими в конкретний момент, що не є частиною довгострокового дослідження».

При цьому новина про те, що температура в Антарктиці перейшла кордон в 20 градусів, швидше за все, посилить побоювання, пов’язані з перегрівом планети, зазначає агентство. Прискорене танення льодовиків в Антарктиці призводить до підвищення рівня світового океану, яке, в свою чергу, становить загрозу для розташованих на березі міст і малих острівних народів, нагадують журналісти.

За даними ООН, останнє десятиліття стало найтеплішим в Антарктиці, причому найспекотнішим був 2016 рік. На другому місці в цьому плані 2019 рік. Перший місяць 2020 року також ще став найтеплішим січнем за весь час ведення температурних спостережень в Антарктиці.

Нагадаємо, 6 лютого в Антарктиді зафіксували температуру +18,3°C. Це зробили метеорологи з Аргентини з науково-дослідної станції Esperanza на найпівнічнішому краю Антарктичного півострова.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net