Світ

В ЄС представили стратегії «озеленення» енергетики до 2050 року

Стратегії передбачають скорочення викидів парникових газів, роблячи економіку екологічнішою, створюючи робочі місця і посилюючи конкурентоспроможність ЄС в екотехнологіях.

Єврокомісія представила дві стратегії скорочення викидів парникових газів до 2050 року. Про це повідомляє прес-служба ЄК.

Йдеться про стратегію інтеграції енергетичної системи і водневої стратегії. Обидві передбачають розвиток в країнах ЄС «чистої» енергетики, згідно з проектами Наступне покоління (Next Generation EU) і Європейська зелена угода.

На цей момент енергетичний сектор відповідальний за близько 75% викидів парникових газів в ЄС.

«Стратегії, прийняті сьогодні, сприятимуть Європейській зеленій угоді і підтримають нашу мету декарбонізувати економіку до 2050 року … Це буде інструментом зростання, який допоможе подолати економічні наслідки кризи, обумовленої COVID-19», — заявив виконавчий віце-президент з питань Зеленої угоди Франс Тіммерманс.

Прописані в стратегіях кроки повинні одночасно зробити економіку екологічнішою, і при цьому — створити нові робочі місця і посилювати лідерство й конкурентоспроможність ЄС в екологічних технологіях.

Зокрема, стратегія інтеграції енергетичної системи повинна посилити взаємозв’язок між різними сферами, де повинен здійснюватися перехід на новітні технології для зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище — транспортом, промисловістю, енергетикою, житловим сектором; для зменшення вартості цього переходу.

«Це означає систему, в якій електроенергія, якою заряджають авто, надходить із сонячних електростанцій на дахах наших будинків; житло опалюється теплом зі станції, яка знаходиться поруч, а сама станція працює на чистому водні, виробленому офшорними вітровими електростанціями», — пояснила прес-служба ЄК.

Ця стратегія передбачає 38 кроків, серед яких — зміни до законодавства, фінансові стимули, наукові дослідження, планування інфраструктури тощо.

У свою чергу воднева стратегія включає комплекс заходів для просування «зеленого» водню в європейській енергетиці та декарбонізації економіки.

«Пріоритетом є розвиток відновлюваного водню, буде проводитися в основному завдяки вітровій та сонячній енергетикам», — сказано в повідомленні.

Поетапний підхід передбачає, що в 2020-2024 роках в ЄС має бути встановлено як мінімум 6 ГВт електролізерів і буде проводитися до 1 млн тонн водню з відновлюваних джерел енергії. У 2025-2030 роках пропонується вийти на 40 ГВт електролізерів і виробництво в 10 млн тонн чистого водню, а до 2050 року ці технології мають широко використовуватися у всіх сферах.

Крім того, для досягнення цієї мети створюється Європейський альянс чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance), де будуть співпрацювати представники промисловості, влади, громадськості та Європейський інвестиційний банк.

Нагадаємо, що Німеччина й Іспанія відмовляються від вугілля. Німеччина повністю відмовиться від вугілля в енергетиці до 2038 року. Іспанія вже закрила половину вугільних електростанцій.

Також повідомлялося, що Кабмін затвердив меморандум щодо «зеленого» тарифу. У рамках угоди будуть знижені «зелені» тарифи для сонячних і вітряних електростанцій.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net