Світ

В ЄС розробили критерії відновлення туризму

Єврокомісія надала фінансування в розмірі до 8 млрд євро для 100 тисяч малих підприємств, які постраждали від кризи.

Єврокомісія оприлюднила загальні рекомендації, які повинні забезпечити критерії для безпечного і поступового відновлення туристичної діяльності в ЄС після пом’якшення і скасування карантину через пандемію коронавірусу COVID-19. Про це повідомляється на сайті ЄК.

Критерії включають епідеміологічні дані; наявність достатнього потенціалу системи охорони здоров’я для місцевих жителів і туристів; надійне спостереження, моніторинг, тестування і відстеження контактів.

Комісія також оголосила про плани підтримати туристичний сектор Європи за допомогою:

— забезпечення ліквідності для туристичного бізнесу, зокрема для малих і середніх підприємств, за допомогою гнучкості в рамках правил державної допомоги для підтримки компаній у транспортному і туристичному секторах і для забезпечення задоволення вимог про відшкодування, викликаних пандемією коронавірусу. Схеми ваучерів можуть бути схвалені Комісією дуже швидко після повідомлення відповідної держави-члена.

— ЄС також продовжить надавати негайну ліквідність підприємствам, які постраждали від кризи. Крім того, Комісія надала фінансування в розмірі до 8 млрд євро для 100 тисяч малих підприємств, які постраждали від кризи, разом з Європейським інвестиційним фондом.

— передбачається збереження робочих місць з фінансовою допомогою до 100 млрд євро від програми SURE, яка допомагає державам-членам покривати витрати на національні схеми короткострокової роботи і аналогічні заходи, що дозволяють компаніям зберігати робочі місця.

Комісія також підтримує партнерські відносини між службами зайнятості, соціальними партнерами та компаніями з метою сприяння перепідготовці кадрів, особливо для сезонних працівників.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія підготувала рекомендації з відкриття кордонів у ЄС. Запропоновано поетапний і скоординований підхід, який почнеться з відміни обмежень між державами-членами з подібними епідемічними ситуаціями.

Також стало відомо, що Євросоюз витратить 375 млрд євро на відновлення туризму. Більшу частину грошей уряди країн ЄС витратять на допомогу своєму туристичному сектору, ще близько 120 млрд євро дадуть постраждалим підприємцям і компаніям.