Політика

В ЄС сумніваються в досягненні угоди з Британією щодо Brexit

Великобританія і Євросоюз навряд чи зможуть укласти угоду про відносини після Brexit. Про це заявив головний парламентер ЄС у питаннях Brexit Мішель Барньє після сьомого раунду переговорів.

«В цілому Євросоюз і Великобританія, імовірно, не зможуть укласти угоду. Я вже не розумію, чому ми продовжуємо витрачати час [на ці переговори] при такому ставленні британської сторони. Я стурбований і засмучений цією ситуацією», — сказав Барньє.

За його словами, переговори з Британією триватимуть — наступний раунд відбудеться з 7 по 11 вересня в Лондоні.

«Я із занепокоєнням можу констатувати, що ми не досягли істотного прогресу [за підсумками нинішнього раунду]. У нас залишається дуже мало часу і безліч питань, — заявив він. — Утім, щоб бути повністю об’єктивним, ми домоглися прогресу з окремих технічних питань, таких, як енергетичне партнерство і боротьба з відмиванням грошей», — додав дипломат.

Крім того, Барньє звинуватив британську делегацію у висуванні численних вимог, позбавлених логіки. Наприклад, Велика Британія претендує на збереження доступу до європейського ринку транспортних перевезень, відмовляючись від виконання прийнятих в ЄС транспортних норм.

«Однак саме Великобританія проголосувала за вихід з ЄС, це не Євросоюз позбавляє її доступу до європейського ринку», — продовжив Барньє.

Нарешті, серйозні розбіжності залишаються у сфері рибальства, поліцейської діяльності, з питань мобільності і транспорту, доступу до сфер соціального забезпечення.

Барньє підсумував, що бачить єдину можливість уникнути розриву зв’язків між ЄС і Великобританією без угоди — це постаратися встигнути узгодити вузький документ, присвячений тільки питанню вільної торгівлі.

Нагадаємо, що раніше Британія оголосила новий тарифний режим після Brexit. До 60% товарів надходитимуть до Великобританії без накладення тарифів на умовах СОТ або через існуючий преференційний доступ.

Також повідомлялося, що Британія офіційно відкинула продовження перехідного періоду. Великобританія не продовжить перехідний період. 1 січня 2021 року країна поверне політичну й економічну незалежність.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net