Здоров’я

В ЄС виявили майже 230 випадків нового небезпечного синдрому у дітей

Лікарі пов’язують запальний синдром з коронавірусом і вивчають їх можливий зв’язок. На цей час померло двоє дітей із зазначеною клінічною ознакою.

У країнах ЄС, Європейської економічної зони і Великобританії з початку року зареєстровано майже 230 «підозрілих випадків», що супроводжувалися появою у дітей так званого «педіатричного мультисистемного запального синдрому» (ПМЗС), який лікарі на цьому етапі асоціюють з можливим інфікуванням SARS-CoV-2 .

Про це повідомили в Європейському центрі з профілактики захворювань та боротьби з ними (ECDC), що базується в Стокгольмі.

При цьому від ПМЗС померли дві дитини — по одній у Великобританії і у Франції.

«На сьогоднішній день зв’язок між SARS-CoV-2 і цією новою клінічною ознакою мультисистемного запалення ще не встановлений, хоча він і здається вірогідним», — зазначають експерти ECDC.

Епідеміологічні дослідження, проведені до поточного моменту, свідчили, що діти менш схильні до дії COVID-19. Лише в 2,1% лабораторно виявлених випадків COVID-19, інформація про яких була передана Європейській системі моніторингу (TESSy), йшлося про хворих у віковій групі від 0 до 14.

Інформацію про синдром включать в зведення ЄС

Фахівці ECDC домовилися з державами-членами ЄС, єврозони і Великобританією про включення інформації про ПМЗС в якості можливого ускладнення в зведення, що стосуються спостереження за ситуацією з COVID-19 на рівні ЄС.

Раніше автори дослідження, які вивчали ситуацію з коронавірусом у педіатричному відділенні лікарні в італійському Бергамо констатували, що число дітей, госпіталізованих із симптомами ПМЗС з лютого до квітня, було приблизно в 30 разів більшим, ніж звичайно.

Схожий з хворобою Кавасакі

Гострий запальний синдром схожий з хворобою Кавасакі, яка рідко зустрічається. Її діагностують в основному у немовлят і дошкільнят до п’яти років.

Новий небезпечний синдром зустрічається і у дітей старшого віку, він супроводжується високою температурою, висипом, набряками, запаленням, що вражає шкіру, очі, судини і серце, а також інфекційно-токсичним шоком.

Синдром Кавасакі названий іменем японського педіатра Томісаку Кавасакі, який в 1967 році вперше описав симптоми цього захворювання. Точна його причина досі не встановлена, хоча деякі вчені вважають, що воно може бути викликане вірусною інфекцією.

Джерело: DW