Політика

В ЄС вводять єдину систему переміщення в зоні Шенгену на період пандемії

Країни Євросоюзу погодили єдину систему організації переміщення людей всередині Шенгенської зони, засновану на санітарній ситуації в усіх країнах Європи. Про це йдеться в поширеній у вівторок, 13 жовтня, заяві Ради ЄС із загальних питань.

«Рада затвердила рекомендації щодо скоординованого підходу до обмежень на свободу переміщень у відповідь на пандемію. Ці рекомендації повинні дозволити уникнути фрагментації і порушень функціонування Шенгену і сприяти підвищенню прозорості та передбачуваності для людей і бізнесу», — йдеться в документі.

До цього всі карантинні та інші санітарні заходи кожна держава ЄС вживала самостійно, що приводило до плутанини при переміщенні Європою.

В основі системи лежить розроблений Єврокомісією проект створення загальноєвропейської карти санітарної ситуації в регіонах Європи, яка буде оновлюватися в щотижневому режимі на підставі єдиних для всього ЄС критеріїв. Вона буде доступна онлайн на ресурсі ЄК reopen.europa.eu.

Усі регіони будуть класифіковані за чотирма колірними категоріями залежно від поширення захворювання: червоний (найвищий), помаранчевий, зелений (найнижчий) і сірий (якщо інформації для оцінки недостатньо).

При переміщенні людей між «зеленими» регіонами в будь-якій частині Європи жодні обмеження вводитися не повинні. При переміщеннях людей з помаранчевих або червоних зон країни ЄС мають право вимагати від них проходження карантину (від 7 до 14 днів) і проходження тестів на коронавірус. Країни ЄС відтепер повинні уникати введення загальних обмежень на перетин своїх кордонів без крайньої необхідності.

Складанням і оновленням санітарної карти Європи займеться Європейський центр з контролю і профілактики захворювань, якому держави співтовариства повинні на щотижневій основі надавати статистичну інформацію про ситуацію з поширенням коронавірусу на своїй території. Зокрема, буде порівнюватися кількість нових випадків заражень на 100 тисяч осіб за 7 і 14 днів, а також відсоток позитивних тестів (від їхньої загальної кількості), проведених за останні сім днів.

У разі введення нових санітарних заходів і обмежень країни співтовариства повинні повідомляти цей центр за 48 годин, щоб інформація стала своєчасно доступна для широкого загалу. Також обов’язковою умовою функціонування цієї системи стане реєстрація всіх людей за будь-яких транскордонних переміщеннях, що дозволить відстежувати регіони, які вони відвідували.

Напередодні стало відомо, що ЄС відмовиться від загального карантину і закриття кордонів. Глава ЄК Урсула фон дер Ляйєн анонсувала нові правила перетину кордонів.