Аналітика

В ЄС заговорили про економічний шок через коронавірус

Наслідки спалаху COVID-19 для економіки Європи можуть бути порівняні з фінансовою кризою 12-річної давнини.

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард прогнозує великий економічний шок, який можна порівняти з фінансовою кризою 2008 року, якщо країни ЄС не вживуть термінових заходів у відповідь на поширення коронавірусу. Про це повідомляє Bloomberg.

Видання з посиланням на інформоване джерело зазначає, що в ході телефонної конференції з лідерами Євросоюзу Лагард заявила, що без координованих дій «ми побачимо сценарій, який нагадає багатьом з нас фінансову кризу 2008 року».

Водночас за належних заходів у відповідь економічний шок, ймовірно, буде тимчасовим, зазначила Лагард.

За словами джерела, Лагард повідомила, що керівництво ЄЦБ вивчає всі доступні інструменти, готуючись до засідання цього тижня, — особливо ті, які дозволять йому надавати «ультрадешеве» фінансування і забезпечувати безупинний потік кредитів і ліквідності.

Вона зазначила, що кроки, які зробить ЄЦБ, будуть працювати лише в тому випадку, якщо уряди держав підтримають їх за допомогою заходів, які будуть стимулювати банки до кредитування компаній в сегментах, охоплених негативними наслідками поширення коронавірусу.

Заяви Лагард, однак, свідчать про те, що ЄЦБ знизить ставки в четвер і, можливо, збільшить обсяг чинної програми кількісного пом’якшення (QE). Центробанк також може скорегувати програми надання банкам дешевих кредитів.

Раніше експерти попереджали, що коронавірус може викликати величезний економічний спад.