Світ

В Європі вибрали дерева року

У конкурсі Європейське дерево-2020 переможцями стали дерева з Чехії, Хорватії та Росії. Мета конкурсу — привернути увагу до важливості старих дерев у природі та культурі.

Конкурс Дерево Європи-2020 визначився зі своїми переможцями. Фаворитом стала хранителька затопленого села — 350-річна чеська сосна в Чехії, говориться на сайті конкурсу.

Дерево-переможець росте в регіоні Чудобін. Його історія пов’язана із селом, якого більше не існує через сильний потоп. Місцеві жителі запевняють, що під цією сосною ночами сидить диявол і грає на скрипці.

Друге місце дісталося 242-річному дереву гінко з хорватського міста Дарувар.

На третьому — «самотня тополя» з Росії. Це дерево росте в Калмикії, йому 103 роки. Згідно з легендою, тополя була висаджена на початку XX століття буддійським ченцем, який привіз насіння з Тибету. «Самотня тополя» шанується в Калмикії як святиня.

Також у десятку потрапили Відьмине дерево з Нідерландів, Багатовікова ялиця — берегиня Кибіна з Румунії, Каштанове дерево з португальського Валеса, британський Аллертонський дуб, Дерево Свободи в Капошварі в Угорщині, Триногий іспанський дуб і Горобина садова зі Словаччини.

Конкурс Європейське дерево року проводиться з 2011-го. Його мета — підкреслити значення старих дерев в природній і культурній спадщині, яка потребує захисту.