Аналітика

В НБУ назвали COVID-19 серед причин падіння гривні

На падіння курсу гривні в 2020 році вплинули як внутрішні, так і зовнішні чинники, зокрема пандемія коронавірусу. Таку думку висловив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін в інтерв’ю виданню Мінфін.

«Апетит до ризику впав, інвестори скоротили інвестиції в усі країни, що розвиваються. Це призводить, у тому числі, і до того, що інвестори-нерезиденти виходять із державних цінних паперів», — сказав він.

З внутрішніх чинників Лупін відзначив суттєвий ріст державних витрат: у середині літа на єдиному казначейському рахунку було 75 млрд грн, зараз залишок — близько 15 млрд грн. Такі активні бюджетні витрати, за його словами, також створюють попит на валютному ринку.

Крім того, ситуація на валютному ринку залежить від врожаю.

«Літо — не найкращий період, з точки зору надходжень експортної виручки. У жовтні виручка значно зросла, у порівнянні з вереснем, але ми ще не на піку», — зазначив Лупін.

«У будь-якому випадку ми не бачимо ніякої катастрофи. Беручи до уваги зовнішній і внутрішній фон, валютний ринок функціонує дуже добре», — додав він.