Світ

В ООН підрахували безробіття серед молодих людей через пандемію

Економічна криза через коронавірус сильно позначилася на добробуті молоді, особливо на молодих жінках.

Через пандемію майже кожна шоста людина молодше 29 років втратила роботу. Про це повідомляє Міжнародна організація праці (МОП).

«Економічна криза через COVID-19 вдарила по молоді — особливо по жінках — причому сильніше і швидше, ніж з будь-якої іншої групи», — сказав гендиректор організації Гай Райдер.

У МОП вказали, що наслідки пандемії не тільки привели до значних втрат своїх робочих місць молоддю, а й «порушила систему освіти і навчання, створила значні перешкоди для тих, хто прагне потрапити на ринок праці або змінити роботу».

Організація підрахувала, що 178 млн осіб віком до 29 років були зайняті до кризи у сферах, які найбільш постраждали в результаті пандемії, зокрема в роздрібній торгівлі та туризмі. Майже 77% молоді, яка працювала до пандемії, були влаштовані неофіційно.

«Близько половини молодих студентів повідомили про ймовірне відстрочення завершення своїх нинішніх курсів, тоді як 10% з них очікують, що взагалі не зможуть завершити своє навчання», — сказано в доповіді МОП.

В свою чергу, ті, хто зберіг свої робочі місця, зіткнулися із скороченням числа робочих годин. Так, в середньому цей показник зменшився на 23%.

Організація у зв’язку із ситуацією закликала до термінових, масштабних і цілеспрямованих політичних заходів з підтримки молоді.

Нагадаємо, що раніше в ЄС оприлюднили план відновлення економіки на 750 млрд євро. Значну частину грошей отримають Італія і Іспанія, які найбільше постраждали від пандемії — загальна сума грантів і кредитів складе 313 млрд євро.

Також повідомлялося, що Кабмін прийняв програму стимулювання економіки. План відновлення української економіки представили без конкретних пропозицій. Повну програму обіцяють показати протягом кількох днів.