Світ

В ООН попередили про дефолти країн через COVID

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав списати борги бідним країнам, або, зокрема, відстрочити їх погашення до кінця 2021 року через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє Новини ООН.

«Через кризу різко скоротилися потоки прямих іноземних інвестицій, фінансові операції, в тому числі грошові перекази», — наголосив Гутерріш.

Він попередив, що сьогодні стрімко зростають обсяги зовнішньої заборгованості, що може обернутися неминучою хвилею «суверенних дефолтів». У зв’язку з цим Гутерріш вважає, що багаті держави повинні піти на списання боргів деяким країнам, або, зокрема, відстрочити їх погашення.

«Пандемія продемонструвала крихкість не тільки систем охорони здоров’я, а й глобальних інститутів управління і багатосторонніх відносин. Ми повинні взятися за розв’язання кризи і в ході відновлення побудувати краще майбутнє», — заявив генсек ООН.

Він додав, що без міжнародного фінансування тут не обійтися. Адже сьогодні, за його словами, країни, як ніколи, потребують фінансових засобах.

Раніше повідомлялося, що долар втратив місце головної валюти в міжнародній міжбанківській платіжній системі SWIFT. Скорочення частки доларових платежів пов’язують зі знеціненням валюти США, яка втратила з березня 2020 роки 11% своєї вартості.

Також на цьому тижні стало відомо, що юань зріс до долара до максимуму з 2018 року. Це сталося через оптимізм інвесторів щодо перспектив китайської економіки, що стрімко відновлюється після епідемії COVID-19.