Аналітика

В ООН заявили про рекордну концентрацію парникових газів в 2020 році

Концентрація парникових газів в 2020 році досягла рекордних значень. Про це заявив генсекретар ООН Антоніу Гутерреш на презентації доповіді Об’єднані наукою.

«Так, економіка сповільнилася через COVID-19, але перегрів нашої планети не сповільнився. Як показує доповідь, концентрація парникових газів досягла нового рекордного рівня в 2020 році», — сказав він.

В останній раз така концентрація, як передбачається, відзначалася в пліоценову епоху, «між 2,6 і 5,3 млн років тому, у пліоценову епоху, коли на Південному полюсі росли дерева, а рівень води був на 20 метрів вищий», говорить генсек ООН.

«П’ять років після укладення Паризької угоди щодо клімату стануть найспекотнішим періодом в історії людства — середня температура у світі на 1,1 градус вища, ніж доіндустріального рівня», — нагадав Гутерреш.

Таке стрімке потепління призводить до стрімкого танення льодів, свідчить доповідь.

«Останні дані тільки щодо Гренландії показують, що вона втрачає 278 млрд тонн льоду щороку — це більше 110 млн олімпійських басейнів», — продовжив Гутерреш.

Нарешті, генсек ООН закликав до рішучих і скоординованих дій для уповільнення кліматичних змін: країни повинні включати перехід на «зелену» економіку к свої програми з відновлення від економічних наслідків пандемії коронавірусу.

Нагадаємо, що літо-2020 на Києві побило шість температурних рекордів. Середня температура на 3 °С перевищила кліматичну норму. У столиці за літо 25 днів температура піднімалася вище 30 °С.