Економіка

В Україні найбільше подорожчав «борщовий набір»

За два тижні найбільше подорожчав «борщовий набір»: капуста додала в ціні 86%, морква — 48%, а буряк — 47%.

Ціни на продукти в Україні з початку карантину зросли у зв’язку з падінням курсу гривні до долара. Про це Українським Новинам повідомив аналітик Асоціації Український клуб аграрного бізнесу Андрій Мартиненко.

Так, з 12 березня найбільше подорожчав «борщовий набір». Станом на 26 березня, капуста подорожчала на 86% до 8,46 гривні/кг, морква — на 48% до 8,1 гривні/кг, буряк — на 47% до 8,45 гривні/кг, картопля — на 39% до 16,8 гривні/кг.

Також зросли в ціні гречана крупа на 50% до 55,61 гривні за 800 г і цукор — на 9% до 14,48 гривні/кг.

За словами Мартиненка, зростаюча тенденція спостерігається і з цінами на м’ясо: свинина подорожчала на 6% до 164,42 гривні/кг, куряча тушка — на 2% до 59,26 гривні/шт. Крім того, фіксується збільшення цін на олію на 5% до 36,1 гривні за 850 мл і масло вершкове — на 2% до 43,59 гривні за 200 г.

Аналітик вважає, що зростання цін в основному пов’язане з падінням курсу гривні до долара, а не через сам карантин.

«Звичайно, є і ті, хто намагається заробити на надмірному попиті на продукти харчування, який виник в результаті введення карантину. Для стабілізації цієї ситуації Антимонопольним комітетом вже вживаються відповідні заходи реагування», — прокоментував Мартиненко.

Крім того, на його думку, на стабілізацію цін на продукти харчування позитивно вплине прийняте 25 березня урядом рішення, згідно з яким без обмежень дозволяється продаж продуктів харчування.

Раніше повідомлялося, що гречка та овочі подорожчали на 50%. З початку березня Антимонопольний комітет фіксує підвищення роздрібних цін на базові продукти харчування на українському ринку.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net