Соціум

В Україні незаконно приватизували понад 5 млн га

В Україні з початку незалежності понад 5 млн гектарів земель незаконно вивели в приватну власність, використовуючи механізм безкоштовної приватизації. Про це заявив глава Держгеокадастру Роман Лещенко в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера.

«В ході реалізації аудиту та інвентаризації українських земель сільськогосподарського призначення ми у президента в режимі реального часу інформували про масштаби грабежів української землі за час незалежності… Понад 5 млн гектарів земель сільськогосподарського призначення державної форми власності в Україні виведені в приватну власність через механізми так званої безоплатної приватизації», — сказав Лещенко.

За його словами, з 2001 року, коли була введена безкоштовна приватизація, почався «грабіж» землі в Україні, а в 2002 році були відняті повноваження у громад розпоряджатися землею — право передали райдержадміністраціям.

«Фактично з 2001-2002 років у нас утворилися чиновницькі клани, які, використовуючи свій адмінресурс, сформували величезні латифундії в приватній власності, але не підмораторних форми, а придумали хороші формулювання і вийшли на апогей цього формулювання вже з 2010-2011 років — так звані землі особистого селянського господарства. Це неподмораторна форма — купуй, продавай, іноземцю відчужуй. І так вийшли на режим «дерибану», який вимірюється (площами — ред.) європейських країн на території нашої держави», — продовжив Лещенко.

Зараз йде робота над електронним реєстром українських земель, і в 2021 році оприлюднять дані про незаконне заволодіння.

«Ми покажемо всіх у всій красі — реєстрація, коли отримували, коли були посади, на кого оформляли з членів своєї сім’ї, покажемо 5-місячних дітей, на яких вони це оформляли, кумів, братів, сватів. А найголовніше — ми покажемо сітки сформованих латифундій в приватній власності, що вимірюються сотнями тисяч гектарів», — резюмував посадовець.

Нагадаємо, що на Львівщині депутата підозрюють у захопленні земель Міноборони. Зловмисники оформляли право власності на підставних осіб і продавали землю громадянам за 5 тисяч доларів за 0,01 га.

Також повідомлялося, що глава держпідприємства Академії наук вимагав $ 200 тисяч. Зловмисник гарантував бізнесменові сприяння в укладенні договору інвестиційної діяльності з подальшою передачею земельної ділянки в постійне користування.